Tuesday, February 24, 2009

 

HOBI NOMBOR SATU

Inilah hobi utama saya iaitu bermotorsikal. Saya mula mengenali motorsikal sejak 1984 apabila mula bertugas sebagai pendidik di Pulau Lagenda Langkawi. Motorsikal pertama saya ialah Yamaha Y80 atau masa itu lebih dikenali dengan Yamaha CDI.  Dibeli dengan harga tunai (selepas main kutu dengan rakan setugas pada harga RM1,640.00, Motor bernombor pendaftaran KS1112 (atau Kasim selamat - kata rakan baik saya di Kampus dulu Mohd Fadzil Ismail), menjadi milik saya semasa bujang dan setelah berkahwin. Apabila melanjutkan pelajaran ke UM pada 26 Jun 1987 motor itu dibawa bersama. Pada hari pertama saya ke UM, saya sudah tergolek di simpang Lembah Pantai. (sekarang dah jadi flyover). 
Selepas 2 tahun, mula gatal tangan kerana dibakar (istilah 80an diayat) oleh Fadzil yang menunggang RXZ, plate NX rasanya. Lalu CDI tu ditukar (trade In) dgn RXZ janda WBD3293. Masa tu masuk ke U, gaji separuh, dah berkahwin, tapi minat punya pasal, saya sanggup bersengkang mata malam-malam memberi tuisyen. Janji boleh main motor.  Pada tahun 89 tukar dengan GSXR400 yang dibeli dari seorang Komando. WBM2859. Masa tu saya mula campur geng motor besar di Daya Bumi. Setiap hari lepas kuliah, mesti lepak ka Daya. Tukang tunggu Edi Katana yg famous dgn warna kuningnya. Kalau pembaca pernah tengok Cerita Pelumba Malam, pasti ada motor Edi tu di samping motor geng katana lain. Motor saya pun ada masa scene lumba kat Jalan keretapi Taman Maluri (Kat Jusco sekarang- LRT STAR) Hanya sempat bertahan setahun dah diayat oleh member tukar pakai Katana 750 GSX-S atau lebih dikenali di kalangan mat Motor (dulu mana ada istilah mat Rempit) sebagai katana Savana. Motor bernombor SA8038H itu dibeli daripada Inspektor Shahidan, PO melaka Tengah pada masa tu. Dia bawa balik dari sabah. Lama saya pakai motor ni sehingga berpindah ke Perak pada januari 2000. Di samping itu saya juga membeli secara tender Kawasaki Vulacan 800 WEE6073 (milik Rusdi Suparman) pada awal 1998. 
Bila dihantar bertugas ke SMT Gerik kedua-dua motor ni terbiar tak berjalan selama lima tahun. Di kelilingi Pokok bunga hinggalah kami sekeluarga berpindah balik ke Ipoh pada januari 2005. Pada awal 2006 seorang rakan lama masa di KL menelefon setiap hari merengek-rengek nak membeli Katana saya. Saya memang berat hari nak menjualkannya kerana telah lebih 18 tahun memilikinya. Saya sudah berjanji dengan anak saya Akmal (9W2AKC) apabila dia memasuki Universiti motor itu akan saya berikan padanya. Saya memang sayang pada motor tu. Lagipun bentuknya yang evergreen dan klasik tu memang sukar ditandingi. Tapi memandang masa tu saya tidak berkawan dengan mana-mana geng motor, saya mengalah, tetapi memintanya mencari CBX 750 untuk ditukarnya secara langsung. Saya memberinya masa 3 bulan. Tapi, dalam masa sebulan saja dia berjaya mendapatkan CBX750  WBT4983 ini. Sejak itu saya kekal dengan CBX ni. Geng pun dah ramai, sama ada di Ipoh mahupun di Malaysia. 

Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]