Monday, May 18, 2009

 

Kami Guru malaysia

Kami Guru Malaysia
Berkikrar dan berjanji
mendidik dan memimpin
putera puteri negera kita

Pada Seri Paduka
kami tumpahkan setia
rukun negera kita,
panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
kami tetap bersama
membantu, membina
negara yang tercinta

Amanah lyang diberi
kami tak persiakan
apa yang kami janji
tunai tetap kami tunaikan
tunai tetap kami tunaikan.

Semua 320 ribu warga pendidik yang masih berkhidmat di samping beribu-ribu lagi yang telah bersara pasti menghafal senikata lagu Guru Malaysia walaupun kita hanya menyanyikannya setahun sekali. Kali pertama saya menyanyikan lagu itu pada 2 mei 1981 apabila melaporkan diri di Maktab Perguruan Kota Bharu. Sejak itu lagu itu tidak pernah gagal dinyanyikan sekurang-kurannya setahun sekali.

1 Januari 1984 saya mula melaporkan diri di SM Mahsuri Pulau langkawi, selama tiga setengah tahun di sana, begitu banyak cabaran yang dihadapi. Namun itu semua mendewasakan kita. Dis itu juga saya bertemu dengan isteri saya. Sebagai guru baru, penyapu baru, memang banyak kerja yang dilakukan tetapi tidak pernah rasa penat.

Selepas menyambung pelajaran di UM saya melaporikan diri di Methodist Boys School, Kuala Lumpur. Suatu perubahan mendadak dari Pulau langkawi. Pelajar di Kota, Lelaki pula, majoriti pelajar China. Namun MBS lah yang paling banyak mendidik saya menjadi guru yang lebih baik terutamanya sebagai pengurus sekolah. Pang Chinn Feii pembaca berita TV3 bekas pelajar saya di tg 6, begitu juga Roshan Thiran dan Sanjeev Palar, kedua-duanya kini penulis ruangan khas akhbar Star. Sehingga kini saya masih berhubung dengan bekas pelajar saya yang ramai telah berkeluarga. Mereka khususnya anggota pasukan kadet Polis MBS dari 1996-1999 amat rapat dengan saya. 10 tahun saya di sana. Memang banyak cabaran dan dugaan.

Mulai 1 Januari 2000 saya bertukar ke SM Teknik Gerik. sekali lagi perubahan drastik berlaku. Dari segi kepuasan kerja, memang menyeronokkan. Pelajarnya 100% Melayu dan tinggal di asrama. Pelajar 1st dan 2nd batch begitu dekat di hari saya kerana saya bertugas sebagai PKHEM pada masa itu. Sehingga kini, kejayaan mereka, kebahagian mereka dan pencapaian mereka dalam hidup amat saya rasai sebagai kejayaan peribadi saya. Sesungguhnya itu semualah hadiah Hari Guru yang bermakna buat insan bernama cikgu. Selamat Hari Guru sekali lagi rakan-rakanku.

Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]